Artists Spaces, Research Trip to Bristol

Along side my degree, I have been looking into spaces that would be suitable to set up and run as an open plan creative space which we could open and run after our assessments. As Bristol is well known for these creative hubs, I spent the day visiting and researching in order to get some…

Mindfulness Workshop With Sarah Thomas

I recently took part in a small series of Mindfulness Workshops held by Sarah Thomas at Cardiff School of Art and Design, a fellow student on the Fine Art course. These ran weekly in the mornings, which unfortunately I could only make it to a few, but have really found them enjoyable and impacted my…

Final Structure Design

In discussion with the tutors today about my ideas for my design, all decisions on the structure has been finalised. My original plan of having a space to enter, then have an 8foot walk to the start of the installation gives the viewer enough time to feel more comfortable when entering the installation, as their pupils…

Ocular Physiology, Adaption and Re-Designing The Entrance Rooms.

It is unusual to find yourself in a situation that involves total darkness, this means that light is fully absent. In most situations there will be only partial darkness, some light will amount the dark space some how. With enough time, our eyes will adapt and  begin to see this. With regards to the entrance…

Thoughts About the Added Entrance Room.

It is possible to see from these photos above that I have added an entrance on to the maquette of the corridor.It is also possible to see where I have added black antinox to the outside. This would be to black out the light coming into the corridor when it is fully erected. As on…

Considering the Outside Structure

In consideration the view of the corridor from the outside,  above is a sketch from a birds eye view with an exit and an entrance added at either end. This has been added as I feel it is necessary that there is a place that a viewer will have a chance to take a moment to…

Timing the Strobe and Water

In this video it is visible that I have managed to time the water droplets with the strobe light in order to make it look light the water is going back up towards the water tank. This happened by chance, and I am pretty pleased that I managed to catch it on film. After this…

Current Progress From Inside of Corridor, Close Up Drip

  I have took a close up video of the drip being caught in the strobe at each flash. At this point, I am happy with all the components that have come together, and am beginning to feel slightly more confident in my plans for my final design. After worrying that I was being a…

Replacing The Gutter System to a Water Tank System.

  In my last session in the studio, I tried and tested a gutter drip system in order to make the inside of the corridor slightly tidier. When testing this system, it seemed to work effectively for about 10 minutes. This would not be acceptable when exhibiting this piece. It was also a lot more…

Consciousness, Research Through Contemporary Installation

The fact that we can reflect upon what we do, and then reflect upon our reflections show that we have a unique capability of expanding our consciousness  Being caught up within the day to day occurrences of general life within the 21st century, it becomes all too easy to pass by the beauty arising through…

Olafur Eliasson, The Weather Project and The Green River Series

Olafur Eliasson, Berlin based large scale installation artist well known for his sublime aspects incorporated within his work. Light, water, air temperature is used with the sole purpose of enhancing the viewer’s experience. Most famously, The Weather Project, 2003, installed in Tate Modern Turbine Hall drew in visitors globally to encounter a sublime mechanical sunlight…